Нелюбов до овочів може бути генетично обумовленою / 2019
(→Джерела) |
(→Джерела) |
||
Рядок 20: | Рядок 20: | ||
<div style='margin-right:40px;margin-bottom:40px;display:inline-block;vertical-align:top;width:450px;'> | <div style='margin-right:40px;margin-bottom:40px;display:inline-block;vertical-align:top;width:450px;'> | ||
==Джерела== | ==Джерела== | ||
− | * [[Image:BBC.png|right]] [https://www. | + | * [[Image:BBC.png|right]] [https://www.bbc.com/news/health-50387126 Some people 'genetically wired' to avoid some vegetables] |
* [https://www.labroots.com/trending/genetics-and-genomics/16146/don-t-vegetables-genetic Don't Like Vegetables? It Could be Genetic] labroots.com | * [https://www.labroots.com/trending/genetics-and-genomics/16146/don-t-vegetables-genetic Don't Like Vegetables? It Could be Genetic] labroots.com | ||
* [https://www.newsweek.com/some-people-genetically-hardwired-vegetables-bitter-chocolate-beer-1470988 Some people are genetically 'hardwired' to find vegetables bitter and avoid them, scientists say] Newsweek | * [https://www.newsweek.com/some-people-genetically-hardwired-vegetables-bitter-chocolate-beer-1470988 Some people are genetically 'hardwired' to find vegetables bitter and avoid them, scientists say] Newsweek |
Поточна версія на 12:23, 21 листопада 2019
Деяким людям неприємні такі корисні продукти, як броколі та зелені овочі, а також популярні пиво, кава та темний шоколад. Дослідники з університету Кентуккі (UKY) встановили, що причина може бути генетичною.
Кожен успадковує дві копії смакового гена під назвою TAS2R38. Він кодує білок в смакових рецепторах на язиці, що дозволяє нам відчувати гіркоту.
Люди, які успадковують два алелі гена TAS2R38, що звуться AVI, не чутливі до гірких смаків певних хімічних речовин. Ті, хто має один алель AVI та інший під назвою PAV, сприймають гіркі смаки цих хімікатів, але не настільки сильно, як люди з двома алелями PAV, яких часто називаються "супер-дегустаторами", які називають гіркою їжу, яку інші такою не вважають.
В еволюційному плані бути чутливим до гіркого смаку може бути корисно - щоб захистити себе від речовин, що можуть бути отруйними.
Дослідники визначили, що піддослідні з двома алелями PAV (175 осіб) їли зовсім невеликі кількості корисних для серця листових зелених овочів.
Доктор Дженніфер Сміт сказав лікарям на засіданні Американської асоціації серця: "Ви повинні враховувати смак, що відчувають ваші пацієнти, якщо ви дійсно хочете, щоб вони дотримувався ваших рекомендацій щодо харчування".
Дослідники зараз вивчають, чи можна якось скоригувати смак за допомогою спецій, щоб якось поліпшити ситуацію.
[ред.] Джерела