FDA вперше схвалила вживання в їжу генетично модифікованої тварини

Матеріал з ІКБГІ
(відмінності між версіями)
Перейти до: навігація, пошук
(Джерела)
Рядок 9: Рядок 9:
 
==Джерела==
 
==Джерела==
 
* [http://geektimes.ru/post/266082/ FDA впервые одобрила употребление в пищу генетически модифицированного животного] Евгений @jeston, Geektimes
 
* [http://geektimes.ru/post/266082/ FDA впервые одобрила употребление в пищу генетически модифицированного животного] Евгений @jeston, Geektimes
**  
+
** Дуже рекомндуємо прочитати ще й коментарі до цієї статті!
 
* [http://www.businessinsider.com/fda-approves-gmo-salmon-2015-11 The FDA finally approved ‘Frankenfish’ — the first genetically modified animal you can eat] Tanya Lewis, Business Insider
 
* [http://www.businessinsider.com/fda-approves-gmo-salmon-2015-11 The FDA finally approved ‘Frankenfish’ — the first genetically modified animal you can eat] Tanya Lewis, Business Insider
  

Версія за 14:33, 23 листопада 2015

Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (Food and Drug Administration, FDA) схвалило вживання в їжу генетично модифікованих лососів виробництва біотехнологічної компанії AquaBounty Technologies. Особливістю цього ГМ-лосося є те, що він росте набагато швидше своїх «природних» побратимів, що мешкають в диких умовах або в умовах рибної ферми. Крім того, ця подія примітна ще й тим, що державна комісія вперше схвалила до вживання в їжу генетично модифікований організм, який не є рослиною. Про це повідомляє Geektimes (Евгений @jeston), посилаючись на Business Insider.


Згідно існуючим вимогам, FDA піддала лабораторній перевірці три зразки лосося, два з яких не піддавалися ніяким генетичним маніпуляціям. У всіх риб були взяті на аналіз ряд ключових гормонів, таких як естрадіол, тестостерон, 11-кетотестостерон, Т3, Т4 і інсуліно-подібний фактор росту 1 (IGF1), після чого з'ясувалося, що «біологічно значущі відмінності» в досліджуваних речовинах відсутні. Крім того з'явилося підтвердження того, що незважаючи на більш швидке зростання ГМ-лосося, його поживність нічим не поступається «природній» формі цієї риби. Примітно, що на підтвердження безпеки вживання в їжу цього виду генетично модифікованої риби на найвищому державному рівні було потрібно більше 20 років.

Також було перевірено виробництво ГМ-лососів. Вони вирощуються в спеціальних басейнах на території Канади і Панами, причому були вжиті всі заходи щодо ізоляції риби від зовнішнього світу з тим, щоб генетично модифіковані організми не могли потрапити в зовнішнє середовище і почати конкурувати в харчовому ланцюжку з «природними» представниками виду. Щоб виключити можливість навіть потенційного схрещування між лососями з різними ДНК, все ГМ-особини конструюються жіночої статі і стерильними. За результатами інспекції виробництва риби складений багатосторінковий документ (pdf).

Джерела


Особисті інструменти
Простори назв

Варіанти
Дії
 
   
Інструменти