ГМ салат і мізуна виявляють антибактеріальну активність проти E. coli

Матеріал з ІКБГІ
(відмінності між версіями)
Перейти до: навігація, пошук
(Джерела)
(Цитувати як:=)
Рядок 20: Рядок 20:
 
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpls.2023.1271757/full
 
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpls.2023.1271757/full
  
==Цитувати як:===
+
===Цитувати як:===
 
Shcherbak N, Prochaska H, Lystvan K, Prokhorova Y, Giritch A and Kuchuk M (2023) Accumulation of colicin M protein and its biological activity in transgenic lettuce and mizuna plants. Front. Plant Sci. 14:1271757.  https://doi.org/10.3389/fpls.2023.1271757
 
Shcherbak N, Prochaska H, Lystvan K, Prokhorova Y, Giritch A and Kuchuk M (2023) Accumulation of colicin M protein and its biological activity in transgenic lettuce and mizuna plants. Front. Plant Sci. 14:1271757.  https://doi.org/10.3389/fpls.2023.1271757
  
 
[[Category:Інститут у ЗМІ]]
 
[[Category:Інститут у ЗМІ]]

Версія за 11:13, 25 жовтня 2023

BIOTECH UPDATES ISAAA Inc. 2023.jpg

GM Lettuce and Mizuna Show Antibacterial Activity Against E. Coli October 11, 2023

На сайті найвідомішої організації по інформуванню громадськості про новини в галузі генетичної інженерії та біотехнології рослин (ISAAA) опубліковано новину про результати роботи співробітників ІКБГІ НАН України. Переклад наводимо нижче:


Дослідники з Національної академії наук України та Nomad Bioscience GmbH (Німеччина) створили генетично модифіковані (ГМ) рослини салату (Lactuca sativa L.) та мізуни (Brassica rapa subsp. nipposinica var. laciniata), в яких відбувається стабільна експресія неантибіотичного протимікробного білку - коліцину М (ColM), що знешкоджує патогенні штами кишкової палички. Кишкова паличка вже давно є поширеною причиною харчових отруєнь, що призводять до низки хвороб, які в деяких випадках можуть бути навіть летальними. Листові зелені овочі, такі як салат, можуть бути інфіковані патогенними штамами кишкової палички при вирощуванні та вже неодноразово ставали причиною спалахів важких інфекційних захворювань.

Отже, науковці створили трансгенні рослини шляхом Agrobacterium опосередкованої генетичної трансформації вектором, що містить ген коліцину М. Такі рослини синтезують та накопичують цей антибактеріальний білок і мають стати на заваді розповсюдженню патогенних бактерій через листові овочі. Результати дослідження показали, що антибактеріальна активність трансгенних рослин зберігається в поколіннях ГМ салату та мізуни, що несуть ген ColM. Це дослідження прискорює розробку ГМ-рослин, які мають антибактеріальні властивості для боротьби з бактеріальними інфекціями в їжі.


Джерела

Стаття у відкритому доступі

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpls.2023.1271757/full

Цитувати як:

Shcherbak N, Prochaska H, Lystvan K, Prokhorova Y, Giritch A and Kuchuk M (2023) Accumulation of colicin M protein and its biological activity in transgenic lettuce and mizuna plants. Front. Plant Sci. 14:1271757. https://doi.org/10.3389/fpls.2023.1271757

Особисті інструменти
Простори назв

Варіанти
Дії
 
   
Інструменти