MolGen
Матеріал з ІКБГІ
(відмінності між версіями)
м (→Ознаки для детекції молекулярними маркерами) |
м (→Ознаки для детекції молекулярними маркерами) |
||
Рядок 5: | Рядок 5: | ||
==Ознаки для детекції молекулярними маркерами== | ==Ознаки для детекції молекулярними маркерами== | ||
===У пшениці=== | ===У пшениці=== | ||
− | {| style="color: | + | {| style="color:000011;background-color:#ffffcc;" cellpadding="3" cellspacing="0" border="1" |
|'''Ген, алель''' || '''Ознака''' || '''Етап''' | |'''Ген, алель''' || '''Ознака''' || '''Етап''' | ||
|- | |- |
Версія за 14:05, 20 березня 2014
<style> td{border-bottom: thin;} </style>
Ознаки для детекції молекулярними маркерами
У пшениці
Ген, алель | Ознака | Етап |
Алель Glu-B1al (77+8) | Поліпшує хлібопекарську якість | Методику відпрацьовано |
Алель Glu-D1 (5+10 та 2+12) | Позитивний вплив на якість борошна | Методикe відпрацьовано для 2-х систем |
Локус Glu-D1. Субодиниці 5 і 10 – норма. Субодиниці 0 і 10 – мутант. Ідентифікація відсутності субодиниці x5 у мутанта | Вплив на хлібопекарську якість | В роботі |
Трансгені екстра копії алелів Glu-D1x5, Glu-D1y10 | Позитивний вплив на якість борошна, хлібопекарську якість | Методики для якісного визначення трансгенних алелів та референтних генів відпрацьовані |
Алель Glu-A1 (2*) | Позитивний вплив на якість тіста | Методика відпрацьована для 2-х систем |
Гени waxy (Wx-A1, Wx-B1, Wx-D1) | Змінений склад крохмалю. Полегшена перетравлюваність, зброжуваність для виробництва біоетанолу | Методику відпрацьовано для ідентифікації нуль-алелів, алелів дикого типу та нетипового функціонального алелю Wx-B1e |
Транслокація QTL Gpc-B1 з Triticum turgidum ssp. dicoccoides в озиму пшеницю. Заміщення 6-ї хромосоми | Високий вміст білку, підвищений вміст мікроелементів, цінних для повноцінного харчування людини | Методику відпрацьовано для 3-х систем ідентифікації |
Модифікована житньо-пшенична транслокація 1RSm | Позитивний вплив на абіотичну та біотичну стійкість рослин | Методику відпрацьовано для ідентифікації локусу Xrems1303 та локусу ω-secalin |
Житньо-пшенична транслокація 1RS | Її локалізація на 1AL чи 1BL плечі Позитивний вплив на абіотичну та біотичну стійкість рослин. Можливий негативний вплив на якість | Методику відпрацьовано для двох локусів |
Гени PPO-A1 та PPO-D1 | Поліфенолоксидазна активність. Вплив на збереження якості харчових продуктів, потемніння готових виробів та напівфабрикатів | Методику відпрацьовано |
Гени Dreb1 | Посухостійкість | Методику відпрацьовано
для п’яти генів |
Ген LR34 | Стійкість до бурої іржі | Методику відпрацьовано |
Ген Stb4 | Стійкість до септоріозу | Методику відпрацьовано |
Гени R1, R2, R3 | Білозерність | Методика відпрацьована для гену Tamyb10-А, інші – в роботі |
Алельний стан гена фитоінсинтази Psy1 | Вплив на харчову та кормову якість | У роботі |
Гени Pina-D1b, Pinb-D1b | Твердозерність | У роботі |
Ген SBEII | Змінений склад крохмалю, підвищений вміст амілози | У роботі |
У ячменю
Ген, алель | Ознака | Етап |
Ген HvITR1 (X65875) | Вплив на колоїдальну стабільність, помутніння пива. Можливі два алеля: активний SE+ve продукує СМе протеїн, і неактивний SE-ve блокує біосинтез СМе протеїну, тобто не кодує інгібітор трипсину CME (BTI-CME) | Методику відпрацьовано |
Локус Bmy 1 | Активність ферменту β-амілази зерна | Методику відпрацьовано |
Генотипування SSR маркерами | Філогенетичні зв’язки сортів | Методика відпрацьована для 3-х SSR локусів, робота з 5 іншими ведеться |
Локус Waх | Змінений склад крохмалю. Полегшена перетравлюваність, зброжуваність для виробництва біоетанолу | Методику відпрацьовано. Визначення нуль-алеля гену та функціональних алельних варіантів |
Ген Am | Змінений склад крохмалю, підвищений вміст амілози | Опрацьовується |
Локус LOX-1 | Фермент ліпоксігеназа-1 зерна | Методика визначення відпрацьована |
Трансгені алелі Glu-D1x5, 10, 5+10, Glu-A1x2* пшениці. Визначення кількості вбудованих копій гена | Вплив на якість | Методики для якісного визначення трансгенних алелів та референтних генів відпрацьовані, для кількісного визначення числа вбудованих копій гена – в роботі |
Інші культури
Культура | Ген, алель | Ознака | Етап |
Соя | Трансформаційна подія GTS 40-3-2 | Стійкість до гліфосату | Методику відпрацьовано |
Ріпак | Трансформаційна подія GT-73 | Стійкість до гліфосату | Методику відпрацьовано |
Кукурудза | Різні трансформаційні події | Стійкість до гліфосату, комах | Методики відпрацьовано |
Тритикале | Гени waxy (Wx-A1, Wx-B1) | Змінений склад крохмалю. Полегшена перетравлюваність, зброжуваність для виробництва біоетанолу | Методику відпрацьовано для ідентифікації нуль-алелів та алелів дикого типу |