MolGen
Матеріал з ІКБГІ
(відмінності між версіями)
(→Ріпак, свиріпа, рапс (Brassica napus L. var. oleifera Metzg.)) |
(→Ріпак, свиріпа, рапс (Brassica napus L. var. oleifera Metzg.)) |
||
Рядок 117: | Рядок 117: | ||
[[Category:Ріпак]] | [[Category:Ріпак]] | ||
[[Category:Brassica napus]] | [[Category:Brassica napus]] | ||
+ | [[Category:Відділі молекулярної генетики]] | ||
[[ru:Лаборатория молекулярной генетики]] | [[ru:Лаборатория молекулярной генетики]] |
Версія за 10:13, 16 вересня 2015
ГЕНЕТИЧНА МАЙСТЕРНЯ
Перелік аналізів, які проводяться у Відділі молекулярної генетики
- визначення однорідність сорту чи гібриду (тритикале, ріпак, соняшник, кукурудза, пшениця, спельта, ячмінь, соя);
- підтвердження гібридності (кукурудза, соняшник);
- виявлення генетично модифікованих, трансгенних (ГМО) культур і трансформаційних події, з ними пов'язаних (кукурудза, соя, ріпак, пшениця, ячмінь, тютюн, агробактерії Agrobacterium tumefaciens, кишкова паличка Escherichia coli);
- оцінювання сільськогосподарсько цінних ознак, пов'язані із стійкістю, якістю (список дається нижче).
Окрім того по Вашому замовленню ми можемо:
- розробити молекулярно-генетичні системи для визначення певних фенотипових ознак культурних рослин;
- підготувати спеціалістів по роботі з молекулярною діагностикою з використанням методик виділення ДНК, РНК, білків, ПЛР аналізу, електрофорезу.
Перелік можливих ознак для визначення за допомогою ДНК маркерів
Хлібні зернові культури, збіжжя, хлібні злаки
Пшениця (Triticum aestivum L.)
Ген, алель | Ознака | Етап |
Алель Glu-A1 (2*) | Позитивний вплив на якість тіста | Методика відпрацьована для 2-х систем |
Алель Glu-B1al (77+8) | Поліпшує хлібопекарську якість | Методику відпрацьовано |
Алель Glu-D1 (5+10 та 2+12) | Позитивний вплив на якість борошна | Методикe відпрацьовано для 2-х систем |
Локус Glu-D1. Субодиниці 5 і 10 – норма. Субодиниці 0 і 10 – мутант. Ідентифікація відсутності субодиниці x5 у мутанта | Вплив на хлібопекарську якість | В роботі |
Трансгені екстра копії алелів Glu-D1x5, Glu-D1y10 | Позитивний вплив на якість борошна, хлібопекарську якість | Методики для якісного визначення трансгенних алелів та референтних генів відпрацьовані |
Гени waxy (Wx-A1, Wx-B1, Wx-D1) | Змінений склад крохмалю. Полегшена перетравлюваність, зброжуваність для виробництва біоетанолу | Методику відпрацьовано для ідентифікації нуль-алелів, алелів дикого типу та нетипового функціонального алелю Wx-B1e |
Транслокація QTL Gpc-B1 з Triticum turgidum ssp. dicoccoides в озиму пшеницю. Заміщення 6-ї хромосоми | Високий вміст білку, підвищений вміст мікроелементів, цінних для повноцінного харчування людини | Методику відпрацьовано для 3-х систем ідентифікації |
Житньо-пшенична транслокація 1RS | Її локалізація на 1AL чи 1BL плечі; позитивний вплив на абіотичну та біотичну стійкість рослин. Можливий негативний вплив на якість | Методику відпрацьовано для двох локусів |
Модифікована житньо-пшенична транслокація 1RSm | Позитивний вплив на абіотичну та біотичну стійкість рослин | Методику відпрацьовано для ідентифікації локусу Xrems1303 та локусу ω-secalin |
Гени PPO-A1 та PPO-D1 | Поліфенолоксидазна активність. Вплив на збереження якості харчових продуктів, потемніння готових виробів та напівфабрикатів | Методику відпрацьовано |
Гени Dreb1 | Посухостійкість | Методику відпрацьовано для п’яти генів |
Ген LR34 | Стійкість до бурої іржі | Методику відпрацьовано |
Ген Stb4 | Стійкість до септоріозу | Методику відпрацьовано |
Гени R1, R2, R3 | Білозерність | Методика відпрацьована для гена Tamyb10-А, інші – в роботі |
Алельний стан гена фитоінсинтази Psy1 | Вплив на харчову та кормову якість | У роботі |
Гени Pina-D1b, Pinb-D1b | Твердозерність | У роботі |
Ген SBEII | Змінений склад крохмалю, підвищений вміст амілози | У роботі |
Ячмінь (Hordeum vulgare L.)
Ген, алель | Ознака | Етап |
Ген HvITR1 (GenBank Accession X65875) | Вплив на колоїдальну стабільність, помутніння пива. Можливі два алеля: активний SE+ve продукує СМе протеїн, і неактивний SE-ve блокує біосинтез СМе протеїну, тобто не кодує інгібітор трипсину CME (BTI-CME) | Методику відпрацьовано |
Локус Bmy 1 | Активність ферменту β-амілази зерна | Методику відпрацьовано |
Генотипування SSR маркерами | Філогенетичні зв'язки сортів | Методика відпрацьована для 3-х SSR локусів, робота з 5 іншими ведеться |
Локус Waх | Змінений склад крохмалю. Полегшена перетравлюваність, зброжуваність для виробництва біоетанолу | Методику відпрацьовано. Визначення нуль-алеля гена та функціональних алельних варіантів |
Ген Am | Змінений склад крохмалю, підвищений вміст амілози | Опрацьовується |
Локус LOX-1 | Фермент ліпоксігеназа-1 зерна | Методика визначення відпрацьована |
Трансгені алелі Glu-D1x5, 10, 5+10, Glu-A1x2* пшениці. Визначення кількості вбудованих копій гена | Вплив на якість | Методики для якісного визначення трансгенних алелів та референтних генів відпрацьовані, для кількісного визначення числа вбудованих копій гена – в роботі |
Кукурудза (Zea mays L.)
Ген, алель | Ознака | Етап |
Різні трансформаційні події | Стійкість до гліфосату, комах | Методики відпрацьовано |
Тритикале (Triticale)
Ген, алель | Ознака | Етап |
Гени waxy (Wx-A1, Wx-B1) | Змінений склад крохмалю. Полегшена перетравлюваність, зброжуваність для виробництва біоетанолу | Методику відпрацьовано для ідентифікації нуль-алелів та алелів дикого типу |
Зернобобові культури (зернові бобові культури)
Соя культурна або щетиниста (Glycine max Moench.)
Ген, алель | Ознака | Етап |
Трансформаційна подія GTS 40-3-2 | Стійкість до гліфосату | Методику відпрацьовано |
Олійні культури
Ріпак, свиріпа, рапс (Brassica napus L. var. oleifera Metzg.)
Ген, алель | Ознака | Етап |
Трансформаційна подія GT-73 | Стійкість до гліфосату | Методику відпрацьовано |