MolGen
Матеріал з ІКБГІ
(відмінності між версіями)
Bogdan (обговорення • внесок) |
Bogdan (обговорення • внесок) м («Gene Test» перейменовано на «MolGen») |
||
(5 проміжних версій 2 користувачів не показані) | |||
Рядок 1: | Рядок 1: | ||
__NOTOC__ | __NOTOC__ | ||
− | + | ||
+ | Наша методологія базується на молекулярних маркерах. Сучасними методами полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР), електрофорезу ДНК і білків ми оцінюємо генетичні властивості пшениці, ячменю, кукурудзи, тритикале, спельти, жита, сої, ріпаку, соняшнику, картоплі, тютюну, малини, бактерій. Завдяки потужній науково-дослідній діяльності нам вдається підтримувати конкурентоспроможні ціни, починаючи з 590 гривень за один аналіз (станом на лютий 2016 року). Вартість більш комплексних або багаточисельних тестів встановлюється за домовленістю сторін. | ||
=Перелік аналізів, які проводяться у [[Відділ молекулярної генетики|Відділі молекулярної генетики]]= | =Перелік аналізів, які проводяться у [[Відділ молекулярної генетики|Відділі молекулярної генетики]]= | ||
− | * визначення | + | * визначення типовості насіння чи рослин, неоднорідності різних партій, сортової відповідності стандарту, сортової чистоти; |
− | * підтвердження гібридності | + | * підтвердження гібридності насіння; |
− | * виявлення генетично модифікованих | + | * виявлення генетично модифікованих організмів (ГМО), трансгенних культур і трансформаційних події, з ними пов'язаних (кукурудза, соя, ріпак, пшениця, ячмінь, тютюн, картопля, тополя, агробактерії ''Agrobacterium tumefaciens'', кишкова паличка ''Escherichia coli'' та інші); |
− | * оцінювання | + | * ДНК-паспортизація (складання, підтвердження, ідентифікація, контроль); |
+ | * оцінювання ознак, пов'язаних із стійкістю, якістю (список дається нижче). | ||
===Окрім того по Вашому замовленню ми можемо:=== | ===Окрім того по Вашому замовленню ми можемо:=== | ||
− | * розробити молекулярно-генетичні системи | + | * розробити молекулярно-генетичні системи аналізу фенотипових характеристик рослин, тварин, мікроорганізмів; |
− | * підготувати спеціалістів | + | * підготувати спеціалістів у галузі молекулярної діагностики.<br><br> |
=Перелік можливих ознак для визначення за допомогою ДНК маркерів= | =Перелік можливих ознак для визначення за допомогою ДНК маркерів= | ||
Рядок 102: | Рядок 104: | ||
|} | |} | ||
+ | Звертайтеся! З радістю виконаємо швидко і якісно! | ||
<br> | <br> | ||
+ | |||
[[Категорія:Молекулярні маркери]] | [[Категорія:Молекулярні маркери]] | ||
+ | [[Category:Пшениця]] | ||
+ | [[Category:Triticum aestivum]] | ||
+ | [[Category:Ячмінь]] | ||
+ | [[Category:Hordeum vulgare]] | ||
+ | [[Category:Кукурудза]] | ||
+ | [[Category:Zea mays]] | ||
+ | [[Category:Тритикале]] | ||
+ | [[Category:Triticale]] | ||
+ | [[Category:Соя]] | ||
+ | [[Category:Glycine max]] | ||
+ | [[Category:Ріпак]] | ||
+ | [[Category:Brassica napus]] | ||
+ | [[Category:Відділ молекулярної генетики]] | ||
[[ru:Лаборатория молекулярной генетики]] | [[ru:Лаборатория молекулярной генетики]] |
Поточна версія на 20:04, 2 лютого 2016
Наша методологія базується на молекулярних маркерах. Сучасними методами полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР), електрофорезу ДНК і білків ми оцінюємо генетичні властивості пшениці, ячменю, кукурудзи, тритикале, спельти, жита, сої, ріпаку, соняшнику, картоплі, тютюну, малини, бактерій. Завдяки потужній науково-дослідній діяльності нам вдається підтримувати конкурентоспроможні ціни, починаючи з 590 гривень за один аналіз (станом на лютий 2016 року). Вартість більш комплексних або багаточисельних тестів встановлюється за домовленістю сторін.
[ред.] Перелік аналізів, які проводяться у Відділі молекулярної генетики
- визначення типовості насіння чи рослин, неоднорідності різних партій, сортової відповідності стандарту, сортової чистоти;
- підтвердження гібридності насіння;
- виявлення генетично модифікованих організмів (ГМО), трансгенних культур і трансформаційних події, з ними пов'язаних (кукурудза, соя, ріпак, пшениця, ячмінь, тютюн, картопля, тополя, агробактерії Agrobacterium tumefaciens, кишкова паличка Escherichia coli та інші);
- ДНК-паспортизація (складання, підтвердження, ідентифікація, контроль);
- оцінювання ознак, пов'язаних із стійкістю, якістю (список дається нижче).
[ред.] Окрім того по Вашому замовленню ми можемо:
- розробити молекулярно-генетичні системи аналізу фенотипових характеристик рослин, тварин, мікроорганізмів;
- підготувати спеціалістів у галузі молекулярної діагностики.
[ред.] Перелік можливих ознак для визначення за допомогою ДНК маркерів
[ред.] Хлібні зернові культури, збіжжя, хлібні злаки
[ред.] Пшениця (Triticum aestivum L.)
Ген, алель | Ознака | Етап |
Алель Glu-A1 (2*) | Позитивний вплив на якість тіста | Методика відпрацьована для 2-х систем |
Алель Glu-B1al (77+8) | Поліпшує хлібопекарську якість | Методику відпрацьовано |
Алель Glu-D1 (5+10 та 2+12) | Позитивний вплив на якість борошна | Методикe відпрацьовано для 2-х систем |
Локус Glu-D1. Субодиниці 5 і 10 – норма. Субодиниці 0 і 10 – мутант. Ідентифікація відсутності субодиниці x5 у мутанта | Вплив на хлібопекарську якість | В роботі |
Трансгені екстра копії алелів Glu-D1x5, Glu-D1y10 | Позитивний вплив на якість борошна, хлібопекарську якість | Методики для якісного визначення трансгенних алелів та референтних генів відпрацьовані |
Гени waxy (Wx-A1, Wx-B1, Wx-D1) | Змінений склад крохмалю. Полегшена перетравлюваність, зброжуваність для виробництва біоетанолу | Методику відпрацьовано для ідентифікації нуль-алелів, алелів дикого типу та нетипового функціонального алелю Wx-B1e |
Транслокація QTL Gpc-B1 з Triticum turgidum ssp. dicoccoides в озиму пшеницю. Заміщення 6-ї хромосоми | Високий вміст білку, підвищений вміст мікроелементів, цінних для повноцінного харчування людини | Методику відпрацьовано для 3-х систем ідентифікації |
Житньо-пшенична транслокація 1RS | Її локалізація на 1AL чи 1BL плечі; позитивний вплив на абіотичну та біотичну стійкість рослин. Можливий негативний вплив на якість | Методику відпрацьовано для двох локусів |
Модифікована житньо-пшенична транслокація 1RSm | Позитивний вплив на абіотичну та біотичну стійкість рослин | Методику відпрацьовано для ідентифікації локусу Xrems1303 та локусу ω-secalin |
Гени PPO-A1 та PPO-D1 | Поліфенолоксидазна активність. Вплив на збереження якості харчових продуктів, потемніння готових виробів та напівфабрикатів | Методику відпрацьовано |
Гени Dreb1 | Посухостійкість | Методику відпрацьовано для п’яти генів |
Ген LR34 | Стійкість до бурої іржі | Методику відпрацьовано |
Ген Stb4 | Стійкість до септоріозу | Методику відпрацьовано |
Гени R1, R2, R3 | Білозерність | Методика відпрацьована для гена Tamyb10-А, інші – в роботі |
Алельний стан гена фитоінсинтази Psy1 | Вплив на харчову та кормову якість | У роботі |
Гени Pina-D1b, Pinb-D1b | Твердозерність | У роботі |
Ген SBEII | Змінений склад крохмалю, підвищений вміст амілози | У роботі |
[ред.] Ячмінь (Hordeum vulgare L.)
Ген, алель | Ознака | Етап |
Ген HvITR1 (GenBank Accession X65875) | Вплив на колоїдальну стабільність, помутніння пива. Можливі два алеля: активний SE+ve продукує СМе протеїн, і неактивний SE-ve блокує біосинтез СМе протеїну, тобто не кодує інгібітор трипсину CME (BTI-CME) | Методику відпрацьовано |
Локус Bmy 1 | Активність ферменту β-амілази зерна | Методику відпрацьовано |
Генотипування SSR маркерами | Філогенетичні зв'язки сортів | Методика відпрацьована для 3-х SSR локусів, робота з 5 іншими ведеться |
Локус Waх | Змінений склад крохмалю. Полегшена перетравлюваність, зброжуваність для виробництва біоетанолу | Методику відпрацьовано. Визначення нуль-алеля гена та функціональних алельних варіантів |
Ген Am | Змінений склад крохмалю, підвищений вміст амілози | Опрацьовується |
Локус LOX-1 | Фермент ліпоксігеназа-1 зерна | Методика визначення відпрацьована |
Трансгені алелі Glu-D1x5, 10, 5+10, Glu-A1x2* пшениці. Визначення кількості вбудованих копій гена | Вплив на якість | Методики для якісного визначення трансгенних алелів та референтних генів відпрацьовані, для кількісного визначення числа вбудованих копій гена – в роботі |
[ред.] Кукурудза (Zea mays L.)
Ген, алель | Ознака | Етап |
Різні трансформаційні події | Стійкість до гліфосату, комах | Методики відпрацьовано |
[ред.] Тритикале (Triticale)
Ген, алель | Ознака | Етап |
Гени waxy (Wx-A1, Wx-B1) | Змінений склад крохмалю. Полегшена перетравлюваність, зброжуваність для виробництва біоетанолу | Методику відпрацьовано для ідентифікації нуль-алелів та алелів дикого типу |
[ред.] Зернобобові культури (зернові бобові культури)
[ред.] Соя культурна або щетиниста (Glycine max Moench.)
Ген, алель | Ознака | Етап |
Трансформаційна подія GTS 40-3-2 | Стійкість до гліфосату | Методику відпрацьовано |
[ред.] Олійні культури
[ред.] Ріпак, свиріпа, рапс (Brassica napus L. var. oleifera Metzg.)
Ген, алель | Ознака | Етап |
Трансформаційна подія GT-73 | Стійкість до гліфосату | Методику відпрацьовано |
Звертайтеся! З радістю виконаємо швидко і якісно!