Ген, алель |
Ознака |
Етап
|
Алель Glu-A1 (2*) |
Позитивний вплив на якість тіста |
Методика відпрацьована для 2-х систем
|
Алель Glu-B1al (77+8) |
Поліпшує хлібопекарську якість |
Методику відпрацьовано
|
Алель Glu-D1 (5+10 та 2+12) |
Позитивний вплив на якість борошна |
Методикe відпрацьовано для 2-х систем
|
Локус Glu-D1. Субодиниці 5 і 10 – норма. Субодиниці 0 і 10 – мутант. Ідентифікація відсутності субодиниці x5 у мутанта |
Вплив на хлібопекарську якість |
В роботі
|
Трансгені екстра копії алелів Glu-D1x5, Glu-D1y10 |
Позитивний вплив на якість борошна, хлібопекарську якість |
Методики для якісного визначення трансгенних алелів та референтних генів відпрацьовані
|
Гени waxy (Wx-A1, Wx-B1, Wx-D1) |
Змінений склад крохмалю. Полегшена перетравлюваність, зброжуваність для виробництва біоетанолу |
Методику відпрацьовано для ідентифікації нуль-алелів, алелів дикого типу та нетипового функціонального алелю Wx-B1e
|
Транслокація QTL Gpc-B1 з Triticum turgidum ssp. dicoccoides в озиму пшеницю. Заміщення 6-ї хромосоми |
Високий вміст білку, підвищений вміст мікроелементів, цінних для повноцінного харчування людини |
Методику відпрацьовано для 3-х систем ідентифікації
|
Житньо-пшенична транслокація 1RS |
Її локалізація на 1AL чи 1BL плечі; позитивний вплив на абіотичну та біотичну стійкість рослин. Можливий негативний вплив на якість |
Методику відпрацьовано для двох локусів
|
Модифікована житньо-пшенична транслокація 1RSm |
Позитивний вплив на абіотичну та біотичну стійкість рослин |
Методику відпрацьовано для ідентифікації локусу Xrems1303 та локусу ω-secalin
|
Гени PPO-A1 та PPO-D1 |
Поліфенолоксидазна активність. Вплив на збереження якості харчових продуктів, потемніння готових виробів та напівфабрикатів |
Методику відпрацьовано
|
Гени Dreb1 |
Посухостійкість |
Методику відпрацьовано для п’яти генів
|
Ген LR34 |
Стійкість до бурої іржі |
Методику відпрацьовано
|
Ген Stb4 |
Стійкість до септоріозу |
Методику відпрацьовано
|
Гени R1, R2, R3 |
Білозерність |
Методика відпрацьована для гена Tamyb10-А, інші – в роботі
|
Алельний стан гена фитоінсинтази Psy1 |
Вплив на харчову та кормову якість |
У роботі
|
Гени Pina-D1b, Pinb-D1b |
Твердозерність |
У роботі
|
Ген SBEII |
Змінений склад крохмалю, підвищений вміст амілози |
У роботі
|
Ген, алель |
Ознака |
Етап
|
Ген HvITR1 (GenBank Accession X65875) |
Вплив на колоїдальну стабільність, помутніння пива. Можливі два алеля: активний SE+ve продукує СМе протеїн, і неактивний SE-ve блокує біосинтез СМе протеїну, тобто не кодує інгібітор трипсину CME (BTI-CME) |
Методику відпрацьовано
|
Локус Bmy 1 |
Активність ферменту β-амілази зерна |
Методику відпрацьовано
|
Генотипування SSR маркерами |
Філогенетичні зв'язки сортів |
Методика відпрацьована для 3-х SSR локусів, робота з 5 іншими ведеться
|
Локус Waх |
Змінений склад крохмалю. Полегшена перетравлюваність, зброжуваність для виробництва біоетанолу |
Методику відпрацьовано. Визначення нуль-алеля гена та функціональних алельних варіантів
|
Ген Am |
Змінений склад крохмалю, підвищений вміст амілози |
Опрацьовується
|
Локус LOX-1 |
Фермент ліпоксігеназа-1 зерна |
Методика визначення відпрацьована
|
Трансгені алелі Glu-D1x5, 10, 5+10, Glu-A1x2* пшениці. Визначення кількості вбудованих копій гена |
Вплив на якість |
Методики для якісного визначення трансгенних алелів та референтних генів відпрацьовані, для кількісного визначення числа вбудованих копій гена – в роботі
|