MolGen
Матеріал з ІКБГІ
(відмінності між версіями)
Bogdan (обговорення • внесок) (Нова сторінка: ==Напрямки досліджень== * Створення генетичних конструкцій шляхом клонування новітніх послід...) |
Bogdan (обговорення • внесок) |
||
| Рядок 1: | Рядок 1: | ||
| − | == | + | ==Ознаки для детекції молекулярними маркерами== |
| − | + | ===У пшениці=== | |
| − | + | {| | |
| − | * | + | |'''Ген, алель''' || '''Ознака''' || '''Етап''' |
| − | + | |- | |
| + | |Алель Glu-B1al (77+8) || Поліпшує хлібопекарську якість || Методику відпрацьовано | ||
| + | |- | ||
| + | |Алель Glu-D1 (5+10 та 2+12) || Позитивний вплив на якість борошна ||Методикe відпрацьовано для 2-х систем | ||
| + | |- | ||
| + | |Локус Glu-D1. Субодиниці 5 і 10 – норма. Субодиниці 0 і 10 – мутант. Ідентифікація відсутності субодиниці x5 у мутанта || Вплив на хлібопекарську якість || В роботі | ||
| + | |- | ||
| + | |Трансгені екстра копії алелів Glu-D1x5, Glu-D1y10 || Позитивний вплив на якість борошна, хлібопекарську якість || Методики для якісного визначення трансгенних алелів та референтних генів відпрацьовані | ||
| + | |- | ||
| + | |Алель Glu-A1 (2*) || Позитивний вплив на якість тіста || Методика відпрацьована для 2-х систем | ||
| + | |- | ||
| + | |Гени waxy (Wx-A1, Wx-B1, Wx-D1) || Змінений склад крохмалю. Полегшена перетравлюваність, зброжуваність для виробництва біоетанолу || Методику відпрацьовано для ідентифікації нуль-алелів, алелів дикого типу та нетипового функціонального алелю Wx-B1e | ||
| + | |- | ||
| + | |Транслокація QTL Gpc-B1 з Triticum turgidum ssp. dicoccoides в озиму пшеницю. Заміщення 6-ї хромосоми || Високий вміст білку, підвищений вміст мікроелементів, цінних для повноцінного харчування людини || Методику відпрацьовано для 3-х систем ідентифікації | ||
| + | |- | ||
| + | |Модифікована житньо-пшенична транслокація 1RSm || Позитивний вплив на абіотичну та біотичну стійкість рослин || Методику відпрацьовано для ідентифікації локусу Xrems1303 та локусу ω-secalin | ||
| + | |- | ||
| + | |Житньо-пшенична транслокація 1RS || Її локалізація на 1AL чи 1BL плечі Позитивний вплив на абіотичну та біотичну стійкість рослин. Можливий негативний вплив на якість || Методику відпрацьовано для двох локусів | ||
| + | |- | ||
| + | |Гени PPO-A1 та PPO-D1 || Поліфенолоксидазна активність. Вплив на збереження якості харчових продуктів, потемніння готових виробів та напівфабрикатів || Методику відпрацьовано | ||
| + | |- | ||
| + | |Гени Dreb1 || Посухостійкість || Методику відпрацьовано | ||
| + | для п’яти генів | ||
| + | |- | ||
| + | |Ген LR34 || Стійкість до бурої іржі || Методику відпрацьовано | ||
| + | |- | ||
| + | |Ген Stb4 || Стійкість до септоріозу || Методику відпрацьовано | ||
| + | |- | ||
| + | |Гени R1, R2, R3 || Білозерність || Методика відпрацьована для гену Tamyb10-А, інші – в роботі | ||
| + | |- | ||
| + | |Алельний стан гена фитоінсинтази Psy1 || Вплив на харчову та кормову якість || У роботі | ||
| + | |- | ||
| + | |Гени Pina-D1b, Pinb-D1b || Твердозерність || У роботі | ||
| + | |- | ||
| + | |Ген SBEII || Змінений склад крохмалю, підвищений вміст амілози || У роботі | ||
| + | |} | ||
| + | |||
| + | ===У ячменю=== | ||
| + | {| | ||
| + | |'''Ген, алель''' || '''Ознака''' || '''Етап''' | ||
| + | |- | ||
| + | |||
| + | |- | ||
| + | |||
| + | |- | ||
| + | |||
| + | |- | ||
| + | |||
| + | |- | ||
| + | |||
| + | |- | ||
| + | |||
| + | |- | ||
| + | |} | ||
[[ru:Лаборатория молекулярной генетики]] | [[ru:Лаборатория молекулярной генетики]] | ||
Версія за 04:47, 20 березня 2014
Ознаки для детекції молекулярними маркерами
У пшениці
| Ген, алель | Ознака | Етап |
| Алель Glu-B1al (77+8) | Поліпшує хлібопекарську якість | Методику відпрацьовано |
| Алель Glu-D1 (5+10 та 2+12) | Позитивний вплив на якість борошна | Методикe відпрацьовано для 2-х систем |
| Локус Glu-D1. Субодиниці 5 і 10 – норма. Субодиниці 0 і 10 – мутант. Ідентифікація відсутності субодиниці x5 у мутанта | Вплив на хлібопекарську якість | В роботі |
| Трансгені екстра копії алелів Glu-D1x5, Glu-D1y10 | Позитивний вплив на якість борошна, хлібопекарську якість | Методики для якісного визначення трансгенних алелів та референтних генів відпрацьовані |
| Алель Glu-A1 (2*) | Позитивний вплив на якість тіста | Методика відпрацьована для 2-х систем |
| Гени waxy (Wx-A1, Wx-B1, Wx-D1) | Змінений склад крохмалю. Полегшена перетравлюваність, зброжуваність для виробництва біоетанолу | Методику відпрацьовано для ідентифікації нуль-алелів, алелів дикого типу та нетипового функціонального алелю Wx-B1e |
| Транслокація QTL Gpc-B1 з Triticum turgidum ssp. dicoccoides в озиму пшеницю. Заміщення 6-ї хромосоми | Високий вміст білку, підвищений вміст мікроелементів, цінних для повноцінного харчування людини | Методику відпрацьовано для 3-х систем ідентифікації |
| Модифікована житньо-пшенична транслокація 1RSm | Позитивний вплив на абіотичну та біотичну стійкість рослин | Методику відпрацьовано для ідентифікації локусу Xrems1303 та локусу ω-secalin |
| Житньо-пшенична транслокація 1RS | Її локалізація на 1AL чи 1BL плечі Позитивний вплив на абіотичну та біотичну стійкість рослин. Можливий негативний вплив на якість | Методику відпрацьовано для двох локусів |
| Гени PPO-A1 та PPO-D1 | Поліфенолоксидазна активність. Вплив на збереження якості харчових продуктів, потемніння готових виробів та напівфабрикатів | Методику відпрацьовано |
| Гени Dreb1 | Посухостійкість | Методику відпрацьовано
для п’яти генів |
| Ген LR34 | Стійкість до бурої іржі | Методику відпрацьовано |
| Ген Stb4 | Стійкість до септоріозу | Методику відпрацьовано |
| Гени R1, R2, R3 | Білозерність | Методика відпрацьована для гену Tamyb10-А, інші – в роботі |
| Алельний стан гена фитоінсинтази Psy1 | Вплив на харчову та кормову якість | У роботі |
| Гени Pina-D1b, Pinb-D1b | Твердозерність | У роботі |
| Ген SBEII | Змінений склад крохмалю, підвищений вміст амілози | У роботі |
У ячменю
| Ген, алель | Ознака | Етап |