MolGen

Матеріал з ІКБГІ
(відмінності між версіями)
Перейти до: навігація, пошук
(Нова сторінка: ==Напрямки досліджень== * Створення генетичних конструкцій шляхом клонування новітніх послід...)
 
Рядок 1: Рядок 1:
==Напрямки досліджень==
+
==Ознаки для детекції молекулярними маркерами==
* Створення генетичних конструкцій шляхом клонування новітніх послідовностей, секвенування, біоінформаційний аналіз
+
===У пшениці===
* Генетична трансформація пшениці, кукурудзи, капусти, тютюну за допомогою агробактерій та біолістично
+
{|
* Детекція трансгенів та визначення рівнів їх експресії методами полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР), мультиплексної ПЛР, нисхідної ПЛР, градієнтної  ПЛР, зворотньотранскрипційної ПЛР (ЗТ-ПЛР)
+
|'''Ген, алель''' || '''Ознака''' || '''Етап'''
* Розробка та застосування [[Молекулярні  маркери|систем молекулярних маркерів]], генотипування для потреб селекції пшениці, ячменю, кукурудзи, сої, ріпаку
+
|-
 +
|Алель Glu-B1al (77+8) || Поліпшує хлібопекарську якість || Методику відпрацьовано
 +
|-
 +
|Алель Glu-D1 (5+10 та 2+12) || Позитивний вплив на якість борошна ||Методикe відпрацьовано для 2-х систем
 +
|-
 +
|Локус Glu-D1. Субодиниці 5 і 10 – норма. Субодиниці 0 і 10 – мутант. Ідентифікація відсутності субодиниці x5 у мутанта || Вплив на хлібопекарську якість || В роботі
 +
|-
 +
|Трансгені екстра копії алелів Glu-D1x5, Glu-D1y10 || Позитивний вплив на якість борошна, хлібопекарську якість || Методики для якісного визначення трансгенних алелів та референтних генів відпрацьовані
 +
|-
 +
|Алель Glu-A1 (2*) || Позитивний вплив на якість тіста || Методика відпрацьована для 2-х систем
 +
|-
 +
|Гени waxy (Wx-A1, Wx-B1, Wx-D1) || Змінений склад крохмалю. Полегшена перетравлюваність, зброжуваність для виробництва біоетанолу || Методику відпрацьовано для ідентифікації нуль-алелів, алелів дикого типу та нетипового функціонального алелю Wx-B1e
 +
|-
 +
|Транслокація QTL Gpc-B1 з Triticum turgidum ssp. dicoccoides в озиму пшеницю. Заміщення 6-ї хромосоми || Високий вміст білку, підвищений вміст мікроелементів, цінних для повноцінного харчування людини || Методику відпрацьовано для 3-х систем ідентифікації
 +
|-
 +
|Модифікована житньо-пшенична транслокація 1RSm || Позитивний вплив на абіотичну та біотичну стійкість рослин || Методику відпрацьовано для ідентифікації локусу Xrems1303 та локусу ω-secalin
 +
|-
 +
|Житньо-пшенична транслокація 1RS || Її локалізація на 1AL чи 1BL плечі Позитивний вплив на абіотичну та біотичну стійкість рослин. Можливий негативний вплив на якість || Методику відпрацьовано для двох локусів
 +
|-
 +
|Гени PPO-A1 та PPO-D1 || Поліфенолоксидазна активність. Вплив на збереження якості харчових продуктів, потемніння готових виробів та напівфабрикатів || Методику відпрацьовано
 +
|-
 +
|Гени Dreb1 || Посухостійкість || Методику відпрацьовано
 +
для п’яти генів
 +
|-
 +
|Ген LR34 || Стійкість до бурої іржі || Методику відпрацьовано
 +
|-
 +
|Ген Stb4 || Стійкість до септоріозу || Методику відпрацьовано
 +
|-
 +
|Гени R1, R2, R3 || Білозерність || Методика відпрацьована для гену Tamyb10-А, інші – в роботі
 +
|-
 +
|Алельний стан гена фитоінсинтази Psy1 || Вплив на харчову та кормову якість || У роботі
 +
|-
 +
|Гени Pina-D1b, Pinb-D1b || Твердозерність || У роботі
 +
|-
 +
|Ген SBEII || Змінений склад крохмалю, підвищений вміст амілози || У роботі
 +
|}
 +
 
 +
===У ячменю===
 +
{|
 +
|'''Ген, алель''' || '''Ознака''' || '''Етап'''
 +
|-
 +
 
 +
|-
 +
 
 +
|-
 +
 
 +
|-
 +
 
 +
|-
 +
 
 +
|-
 +
 
 +
|-
 +
|}
  
 
[[ru:Лаборатория молекулярной генетики]]
 
[[ru:Лаборатория молекулярной генетики]]

Версія за 05:47, 20 березня 2014

Ознаки для детекції молекулярними маркерами

У пшениці

Ген, алель Ознака Етап
Алель Glu-B1al (77+8) Поліпшує хлібопекарську якість Методику відпрацьовано
Алель Glu-D1 (5+10 та 2+12) Позитивний вплив на якість борошна Методикe відпрацьовано для 2-х систем
Локус Glu-D1. Субодиниці 5 і 10 – норма. Субодиниці 0 і 10 – мутант. Ідентифікація відсутності субодиниці x5 у мутанта Вплив на хлібопекарську якість В роботі
Трансгені екстра копії алелів Glu-D1x5, Glu-D1y10 Позитивний вплив на якість борошна, хлібопекарську якість Методики для якісного визначення трансгенних алелів та референтних генів відпрацьовані
Алель Glu-A1 (2*) Позитивний вплив на якість тіста Методика відпрацьована для 2-х систем
Гени waxy (Wx-A1, Wx-B1, Wx-D1) Змінений склад крохмалю. Полегшена перетравлюваність, зброжуваність для виробництва біоетанолу Методику відпрацьовано для ідентифікації нуль-алелів, алелів дикого типу та нетипового функціонального алелю Wx-B1e
Транслокація QTL Gpc-B1 з Triticum turgidum ssp. dicoccoides в озиму пшеницю. Заміщення 6-ї хромосоми Високий вміст білку, підвищений вміст мікроелементів, цінних для повноцінного харчування людини Методику відпрацьовано для 3-х систем ідентифікації
Модифікована житньо-пшенична транслокація 1RSm Позитивний вплив на абіотичну та біотичну стійкість рослин Методику відпрацьовано для ідентифікації локусу Xrems1303 та локусу ω-secalin
Житньо-пшенична транслокація 1RS Її локалізація на 1AL чи 1BL плечі Позитивний вплив на абіотичну та біотичну стійкість рослин. Можливий негативний вплив на якість Методику відпрацьовано для двох локусів
Гени PPO-A1 та PPO-D1 Поліфенолоксидазна активність. Вплив на збереження якості харчових продуктів, потемніння готових виробів та напівфабрикатів Методику відпрацьовано
Гени Dreb1 Посухостійкість Методику відпрацьовано

для п’яти генів

Ген LR34 Стійкість до бурої іржі Методику відпрацьовано
Ген Stb4 Стійкість до септоріозу Методику відпрацьовано
Гени R1, R2, R3 Білозерність Методика відпрацьована для гену Tamyb10-А, інші – в роботі
Алельний стан гена фитоінсинтази Psy1 Вплив на харчову та кормову якість У роботі
Гени Pina-D1b, Pinb-D1b Твердозерність У роботі
Ген SBEII Змінений склад крохмалю, підвищений вміст амілози У роботі

У ячменю

Ген, алель Ознака Етап
Особисті інструменти
Простори назв

Варіанти
Дії
 
   
Інструменти
Іншими мовами