MolGen
Матеріал з ІКБГІ
(відмінності між версіями)
Bogdan (обговорення • внесок) |
Bogdan (обговорення • внесок) |
||
| Рядок 3: | Рядок 3: | ||
==Ознаки для детекції молекулярними маркерами== | ==Ознаки для детекції молекулярними маркерами== | ||
===Кукурудза=== | ===Кукурудза=== | ||
| − | {| style="background-color:#ffffee;" cellpadding="3" cellspacing="0" border="1" | + | {| width=100% style="background-color:#ffffee;" cellpadding="3" cellspacing="0" border="1" |
|'''Ген, алель''' || '''Ознака''' || '''Етап''' | |'''Ген, алель''' || '''Ознака''' || '''Етап''' | ||
|- | |- | ||
| − | |Різні трансформаційні події || Стійкість до гліфосату, комах || Методики відпрацьовано | + | | width=33%|Різні трансформаційні події |
| + | | width=34%|Стійкість до гліфосату, комах | ||
| + | | width=33%|Методики відпрацьовано | ||
|} | |} | ||
===Пшениця=== | ===Пшениця=== | ||
| − | {| style="background-color:#ffffee;" cellpadding="3" cellspacing="0" border="1" | + | {| width=100% style="background-color:#ffffee;" cellpadding="3" cellspacing="0" border="1" |
|'''Ген, алель''' || '''Ознака''' || '''Етап''' | |'''Ген, алель''' || '''Ознака''' || '''Етап''' | ||
|- | |- | ||
| − | |Алель Glu-B1al (77+8) || Поліпшує хлібопекарську якість || Методику відпрацьовано | + | | width=33%|Алель Glu-B1al (77+8) |
| + | | width=34%|Поліпшує хлібопекарську якість | ||
| + | | width=33%|Методику відпрацьовано | ||
|- | |- | ||
|Алель Glu-D1 (5+10 та 2+12) || Позитивний вплив на якість борошна ||Методикe відпрацьовано для 2-х систем | |Алель Glu-D1 (5+10 та 2+12) || Позитивний вплив на якість борошна ||Методикe відпрацьовано для 2-х систем | ||
| Рядок 49: | Рядок 53: | ||
===Ріпак=== | ===Ріпак=== | ||
| − | {| style="background-color:#ffffee;" cellpadding="3" cellspacing="0" border="1" | + | {| width=100% style="background-color:#ffffee;" cellpadding="3" cellspacing="0" border="1" |
|'''Ген, алель''' || '''Ознака''' || '''Етап''' | |'''Ген, алель''' || '''Ознака''' || '''Етап''' | ||
|- | |- | ||
| − | |Трансформаційна подія GT-73 || Стійкість до гліфосату || Методику відпрацьовано | + | | width=33%|Трансформаційна подія GT-73 |
| + | | width=34%|Стійкість до гліфосату | ||
| + | | width=33%|Методику відпрацьовано | ||
|} | |} | ||
===Соя=== | ===Соя=== | ||
| − | {| style="background-color:#ffffee;" cellpadding="3" cellspacing="0" border="1" | + | {| width=100% style="background-color:#ffffee;" cellpadding="3" cellspacing="0" border="1" |
|'''Ген, алель''' || '''Ознака''' || '''Етап''' | |'''Ген, алель''' || '''Ознака''' || '''Етап''' | ||
|- | |- | ||
| − | |Трансформаційна подія GTS 40-3-2 || Стійкість до гліфосату || Методику відпрацьовано | + | | width=33%|Трансформаційна подія GTS 40-3-2 |
| + | | width=34%|Стійкість до гліфосату | ||
| + | | width=33%|Методику відпрацьовано | ||
|} | |} | ||
===Тритикале=== | ===Тритикале=== | ||
| − | {| style="background-color:#ffffee;" cellpadding="3" cellspacing="0" border="1" | + | {| width=100% style="background-color:#ffffee;" cellpadding="3" cellspacing="0" border="1" |
|'''Ген, алель''' || '''Ознака''' || '''Етап''' | |'''Ген, алель''' || '''Ознака''' || '''Етап''' | ||
|- | |- | ||
| − | |Гени waxy (Wx-A1, Wx-B1) || Змінений склад крохмалю. Полегшена перетравлюваність, зброжуваність для виробництва біоетанолу || Методику відпрацьовано для ідентифікації нуль-алелів та алелів дикого типу | + | | width=33%|Гени waxy (Wx-A1, Wx-B1) | |
| + | | width=34%|Змінений склад крохмалю. Полегшена перетравлюваність, зброжуваність для виробництва біоетанолу | | ||
| + | | width=33%|Методику відпрацьовано для ідентифікації нуль-алелів та алелів дикого типу | ||
|} | |} | ||
===Ячмінь=== | ===Ячмінь=== | ||
| − | {| style="background-color:#ffffee;" cellpadding="3" cellspacing="0" border="1" | + | {| width=100% style="background-color:#ffffee;" cellpadding="3" cellspacing="0" border="1" |
|'''Ген, алель''' || '''Ознака''' || '''Етап''' | |'''Ген, алель''' || '''Ознака''' || '''Етап''' | ||
|- | |- | ||
| − | |Ген HvITR1 (X65875) || Вплив на колоїдальну стабільність, помутніння пива. Можливі два алеля: активний SE+ve продукує СМе протеїн, і неактивний SE-ve блокує біосинтез СМе протеїну, тобто не кодує інгібітор трипсину CME (BTI-CME) || Методику відпрацьовано | + | | width=33%|Ген HvITR1 (X65875) |
| + | | width=34%|Вплив на колоїдальну стабільність, помутніння пива. Можливі два алеля: активний SE+ve продукує СМе протеїн, і неактивний SE-ve блокує біосинтез СМе протеїну, тобто не кодує інгібітор трипсину CME (BTI-CME) | ||
| + | | width=33%|Методику відпрацьовано | ||
|- | |- | ||
|Локус Bmy 1 || Активність ферменту β-амілази зерна || Методику відпрацьовано | |Локус Bmy 1 || Активність ферменту β-амілази зерна || Методику відпрацьовано | ||
Версія за 16:22, 3 квітня 2014
Ознаки для детекції молекулярними маркерами
Кукурудза
| Ген, алель | Ознака | Етап |
| Різні трансформаційні події | Стійкість до гліфосату, комах | Методики відпрацьовано |
Пшениця
| Ген, алель | Ознака | Етап |
| Алель Glu-B1al (77+8) | Поліпшує хлібопекарську якість | Методику відпрацьовано |
| Алель Glu-D1 (5+10 та 2+12) | Позитивний вплив на якість борошна | Методикe відпрацьовано для 2-х систем |
| Локус Glu-D1. Субодиниці 5 і 10 – норма. Субодиниці 0 і 10 – мутант. Ідентифікація відсутності субодиниці x5 у мутанта | Вплив на хлібопекарську якість | В роботі |
| Трансгені екстра копії алелів Glu-D1x5, Glu-D1y10 | Позитивний вплив на якість борошна, хлібопекарську якість | Методики для якісного визначення трансгенних алелів та референтних генів відпрацьовані |
| Алель Glu-A1 (2*) | Позитивний вплив на якість тіста | Методика відпрацьована для 2-х систем |
| Гени waxy (Wx-A1, Wx-B1, Wx-D1) | Змінений склад крохмалю. Полегшена перетравлюваність, зброжуваність для виробництва біоетанолу | Методику відпрацьовано для ідентифікації нуль-алелів, алелів дикого типу та нетипового функціонального алелю Wx-B1e |
| Транслокація QTL Gpc-B1 з Triticum turgidum ssp. dicoccoides в озиму пшеницю. Заміщення 6-ї хромосоми | Високий вміст білку, підвищений вміст мікроелементів, цінних для повноцінного харчування людини | Методику відпрацьовано для 3-х систем ідентифікації |
| Модифікована житньо-пшенична транслокація 1RSm | Позитивний вплив на абіотичну та біотичну стійкість рослин | Методику відпрацьовано для ідентифікації локусу Xrems1303 та локусу ω-secalin |
| Житньо-пшенична транслокація 1RS | Її локалізація на 1AL чи 1BL плечі Позитивний вплив на абіотичну та біотичну стійкість рослин. Можливий негативний вплив на якість | Методику відпрацьовано для двох локусів |
| Гени PPO-A1 та PPO-D1 | Поліфенолоксидазна активність. Вплив на збереження якості харчових продуктів, потемніння готових виробів та напівфабрикатів | Методику відпрацьовано |
| Гени Dreb1 | Посухостійкість | Методику відпрацьовано для п’яти генів |
| Ген LR34 | Стійкість до бурої іржі | Методику відпрацьовано |
| Ген Stb4 | Стійкість до септоріозу | Методику відпрацьовано |
| Гени R1, R2, R3 | Білозерність | Методика відпрацьована для гену Tamyb10-А, інші – в роботі |
| Алельний стан гена фитоінсинтази Psy1 | Вплив на харчову та кормову якість | У роботі |
| Гени Pina-D1b, Pinb-D1b | Твердозерність | У роботі |
| Ген SBEII | Змінений склад крохмалю, підвищений вміст амілози | У роботі |
Ріпак
| Ген, алель | Ознака | Етап |
| Трансформаційна подія GT-73 | Стійкість до гліфосату | Методику відпрацьовано |
Соя
| Ген, алель | Ознака | Етап |
| Трансформаційна подія GTS 40-3-2 | Стійкість до гліфосату | Методику відпрацьовано |
Тритикале
| Ген, алель | Ознака | Етап |
| Гени waxy (Wx-A1, Wx-B1) | | Змінений склад крохмалю. Полегшена перетравлюваність, зброжуваність для виробництва біоетанолу | | Методику відпрацьовано для ідентифікації нуль-алелів та алелів дикого типу |
Ячмінь
| Ген, алель | Ознака | Етап |
| Ген HvITR1 (X65875) | Вплив на колоїдальну стабільність, помутніння пива. Можливі два алеля: активний SE+ve продукує СМе протеїн, і неактивний SE-ve блокує біосинтез СМе протеїну, тобто не кодує інгібітор трипсину CME (BTI-CME) | Методику відпрацьовано |
| Локус Bmy 1 | Активність ферменту β-амілази зерна | Методику відпрацьовано |
| Генотипування SSR маркерами | Філогенетичні зв’язки сортів | Методика відпрацьована для 3-х SSR локусів, робота з 5 іншими ведеться |
| Локус Waх | Змінений склад крохмалю. Полегшена перетравлюваність, зброжуваність для виробництва біоетанолу | Методику відпрацьовано. Визначення нуль-алеля гену та функціональних алельних варіантів |
| Ген Am | Змінений склад крохмалю, підвищений вміст амілози | Опрацьовується |
| Локус LOX-1 | Фермент ліпоксігеназа-1 зерна | Методика визначення відпрацьована |
| Трансгені алелі Glu-D1x5, 10, 5+10, Glu-A1x2* пшениці. Визначення кількості вбудованих копій гена | Вплив на якість | Методики для якісного визначення трансгенних алелів та референтних генів відпрацьовані, для кількісного визначення числа вбудованих копій гена – в роботі |